Фолієва кислота

Фолієва кислота

Фолієва кислота (В9) - водорозчинний вітамін групи В, надзвичайно важливий для диференціації еритроцитів (червоних кров'яних тілець). Даний вітамін відповідає за синтез нуклеїнових кислот. Фолієва кислота не утворюється в організмі людини, а потрапляє в нього з їжею рослинного та тваринного походження, також частково синтезується мікроорганізмами, які живуть в кишківнику. Резервуаром для накопичення є печінка.

Фолієва кислота є вітаміном групи В. Фолієва кислота – це штучна версія вітаміну фолату (також відомого як вітамін В9), що належить до водорозчинних вітамінів.

Вітамін В9 необхідний в організмі для створення нових клітин, наприклад, еритроцитів крові (червоних кров'яних тілець). Особливо важливо приймати достатню кількість фолієвої кислоти до та під час вагітності, що допомагає запобігти серйозним вродженим вадам мозку або хребта дитини.

Також користь фолівої кислоти полягає в тому, що вона сприяє відновленню ушкодженого волосся і нігтів, а також покращує роботу мозку.

Фолієва кислота (вітамін В9), необхідна для правильного розвитку кровотворної та нервової систем, бере участь у перетворенні амінокислот:

Серину та гліцину.

Гомоцистеїну до метіоніну та гістидину.

Тирозину (необхідного для синтезу адреналіну, норадреналіну й тироксину).

Найсерйозніші наслідки дефіциту фолієвої кислоти: мегалобластна анемія, дефекти нервової трубки плода та підвищення рівня гомоцистеїну.

Неконтрольоване вживання фолієвої кислоти може маскувати симптоми дефіциту вітаміну В12.

Показники норми

7–26 нмоль/л (3,1–12 мкг/л)

Симптоми дефіциту фолієвої кислоти:

  • Запалення рота і язика, почервоніння і виразка язика.
  • Блідість шкіри, передчасне посивіння волосся.
  • Втома, безсоння, розлад концентрації, нервозність, депресія.

Кому, в першу чергу, загрожує дефіцит фолієвої кислоти:

  • Жінкам у передконтрацептивний період (ключовим є правильна концентрація фолієвої кислоти у жінок до вагітності), вагітним жінкам та жінкам у період пологів та годування.
  • Літнім людям, що пов’язано з мальабсорбцією, шлунково-кишковими захворюваннями та зменшенням кількості фолієвої кислоти у раціоні літніх людей.
  • Людям, які приймають наркотики: ті, що знижують рН шлункового соку, контрацептиви, протиепілептичні препарати, деякі препарати, які застосовують у терапії раку.
  • Людям з підвищеним сироватковим гомоцистеїном.
  • Людям, які зловживають алкоголем.
  • Немовлятам та дітям у період інтенсивного росту, зокрема у віці від 2 до 17 місяців.
  • Людям, які неправильно харчуються.

Фолієва кислота дуже чутлива до високої температури та світла, вона розкладається при тривалій термічній обробці, а під час зберігання піддається елюції.

Харчові продукти, що містять фолати (фолієву кислоту)

  • листові темно-зелені овочі (шпинат, капуста, кале);
  • броколі;
  • авокадо;
  • фрукти (апельсини, лимони, банани, дині та полуниці);
  • квасоля, горох;
  • горіхи;
  • збагачений цільнозерновий хліб, крупи та інші зернові продукти;
  • дикий рис;
  • макарони твердих сортів;
  • пластівці;
  • яйця;
  • телятина.

 

Правила підготовки  пацієнтів:

взяття крові проводиться зранку натще (бажано до 12:00);  слід виключити прийом алкоголю та паління за 12 годин; необхідно виключити прийом медичних препаратів або попередити про це лабораторію; зранку можна пити воду.

Матеріал: сироватка або плазма крові