Холестерин (холестерол) – важлива органічна сполука, яка присутня в мембранах усіх живих клітин, надаючи їм жорсткість і міцність, при цьому дозволяє швидко змінювати форму без руйнування. Він складає 30% всього матеріалу мембрани. Також холестерин – будівельний матеріал для статевих гормонів, гормонів надниркової залози, жовчних кислот, деяких вітамінів; він бере участь і в інших процесах в організмі, наприклад захищає червоні кров'яні клітини (еритроцити) від дії отрут, що можуть їх руйнувати (гемолітичні отрути). Холестерин - основний стероїд, який синтезується клітинами людського організму. Примітно, що бактерії (за окремими винятками) не потребують для свого розвитку холестерину. В організмі людини він утворюється переважно в клітинах печінки.
Оскільки холестерин життєво важливий для всіх хребетних, у тому числі і людини, кожна клітина тіла здатна його синтезувати шляхом складного процесу, який включає в себе 37 окремих етапів. Крім цього, холестерин потрапляє в організм безпосередньо з продуктів харчування. Організм чоловіка, вагою близько 70 кг, протягом доби самостійно виробляє приблизно 1000 мг (1 грам) холестерину, тоді як з їжею надходить орієнтовно 300 мг (число зазначено для розвинутих країн з високим рівнем споживання продуктів тваринництва). В цілому, організм такої ваги має містити приблизно 35 г холестерину.
Холестерин, що надходить із їжею, переважно естерифікований, отже – погано всмоктується. Його надлишок компенсується організмом шляхом зменшення самостійного синтезу. Таким чином, вже за 7-10 годин після їжі, вжитий холестерин практично не впливає на загальний його баланс в організмі. Холестерин переробляється в організмі у печінці, яка виділяє його через жовч у шлунково-кишковий тракт.
Близько половини виділеного холестерину повертається тонким кишечником назад у кров'яний рух. Зауважимо, що рослини синтезують холестерин лише у незначних кількостях. Натомість, вони виробляють фітостероли – сполуки, які структурою схожі на холестерин. Фітостероли можуть конкурувати в кишечнику із холестерином, який надходить із жовчю, що знайшло застосування в препаратах для зниження вмісту холестерину в крові.
Сам холестерин нерозчинний у воді, тому до клітин він переноситься спеціальними комплексами з білками – ліпопротеїнами. Існує кілька видів ліпопротеїнів, серед яких особливий інтерес становлять ліпопротеїни високої щільності та ліпопротеїни низкої щільності. Їхнє співвідношення може вказувати на ризик розвитку атеросклерозу і ішемічної хвороби серця. Загальний холестерин визначається, як такий, що міститься у всіх видах ліпопротеїнів.
Вміст холестерину в крові суттєво залежить від віку. Його рівень при народженні нижче 3,0 ммоль/л; при дорослішанні концентрація холестерину збільшується. У чоловіків рівень холестерину крові росте в ранньому і середньому віці та знижується в старості. У жінок рівень холестерину з віком збільшується більш повільно, ніж у чоловіків, аж до менопаузи; надалі рівень холестерину в жінок може перевищувати аналогічний для чоловіків.
Нормальний вміст загального холестерину в крові:
Вік |
Вміст загального холестерину |
|
мг/дл |
ммоль/л |
|
Немовля |
53-135 |
1,37-3,5 |
Діти до 1 року |
70-175 |
1,81-4,53 |
Діти |
120-200 |
3,11-5,18 |
Підлітки |
120-210 |
3,11-5,44 |
Дорослі |
140-310 |
3,63-8,03 |
Рекомендовані значення для дорослих |
140-250 |
3,63-5,2 |
Під час вагітності спостерігається збільшення рівня загального холестерину, однак це нормальне явище. Вважається, що 10% населення страждають підвищеним вмістом холестерину в крові. Хоча збільшення концентрації холестерину ніяк не відбивається на самопочутті, воно може привести до серйозних уражень стінок кровоносних судин в життєво важливих органах.
Зниження вмісту загального холестерину в крові спостерігають при дефіциті α-ліпопротеїнів, хронічних обструктивних захворюваннях легень і при різних хворобах печінки. Швидке зниження концентрації холестерину при захворюваннях печінки – погана ознака, яка часто спостерігається при дистрофії печінки.
Інформативність встановлення концентрації лише самого загального холестерину в крові незначна. Чисельними дослідженнями встановлено, що збільшення вмісту ліпопротеїнів низької щільності ЛПНЩ (які містять значну кількість холестерину) потенційно призводить до розвитку атеросклерозу. З іншого боку, зростання концентрації ліпопротеїнів високої щільності (ЛПВЩ), які також містять холестерин, призводить до сповільнення розвитку атеросклерозу, та, навіть, до розсмоктування атером.
Правила підготовки пацієнтів:
взяття крові проводиться зранку натще (бажано до 12:00); слід виключити прийом алкоголю та паління за 12 годин; необхідно виключити прийом медичних препаратів або попередити про це лабораторію; зранку можна пити воду. Виключити фізични нагрузкі.
Матеріал: сироватка або плазма крові