Калій - важливий макроелемент, основний внутрішньоклітинний катіон. Основна його кількість знаходиться всередині клітин. Даний елемент бере участь в регуляції роботи серця, нервової системи та м'язів. Міститься переважно в продуктах рослинного походження, всмоктується в тонкому кишечнику та виводиться з сечею (близько 90%), калом та потом. При недостатньому вживанні Калію з їжею, швидко наступає його дефіцит в організмі.
Референтні значення: 3,1 – 5,4 ммоль/л.
Відхилення від норми
Підвищення рівня калію свідчить про: ниркову недостатність, цукровий діабет, зневоднення, важкі травматичні ушкодження, шок, гемоліз.
Зниження рівня спостерігається при: блюванні, проносі, голодуванні, синдромі Іценко-Кушинга, переохолодженні, осмотичному діурезі.
Визначення калію проводять при:
Правила підготовки пацієнтів:
взяття крові проводиться зранку натще (бажано до 12:00); слід виключити прийом алкоголю та паління за 12 годин; необхідно виключити прийом медичних препаратів або попередити про це лабораторію; зранку можна пити воду.
Матеріал: сироватка або плазма крові, добова сеча