Кількість загального білку в сироватці залежить головним чином від синтезу і розпаду його двох основних складових – альбуміну та глобулінів. Білки плазми крові синтезуються переважно клітинами печінки і тканинними макрофагами (клітинами, здатними захоплювати та пожирати чужорідні організми і омертвілі тканини).
Роль білків крові різноманітна:
При аналізі вмісту загального білку в сироватці крові розрізняють його знижений (гіпопротеїнемію) і підвищений (гіперпротеїнемію) рівень.
Причиною гіпопротеїнемії може бути як недостатнє надходження білку в організм, так і його прискорене виведення, а також порушення утворення білка (особливо при хворобах печінки) або всмоктування (характерно для захворювань кишечнику).
Гіперпротеїнемія нерідко розвивається внаслідок втрати рідини, при гострих інфекціях і деяких злоякісних захворюваннях. Фізичне навантаження також може супроводжуватися підвищенням вмісту білку в сироватці крові.
Показання для призначення
Референсні значення ( норми лабораторії):
65-85 г/л
Правила підготовки пацієнтів:
взяття крові проводиться зранку натще (бажано до 12:00); слід виключити прийом алкоголю та паління за 12 годин; необхідно виключити прийом медичних препаратів або попередити про це лабораторію; зранку можна пити воду.
Матеріал: сироватка або плазма крові